Νικολέττα Παινέση: ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
- January 7, 2024
- Posted by: exelisso
- Category: Ψυχολογία
Η 25ή Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 1991, ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των γυναικών με σκοπό να αναδειχθεί η διάσταση του παγκόσμιου προβλήματος της βίας κατά των γυναικών.
Στην περίοδο της πανδημίας έχουμε ραγδαία αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, γεγονός που μας προκαλεί θλίψη και ανησυχία και μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου οι γυναικοκτονίες καθημερινά γράφονταν στην μαύρη λίστα που τελειώμο δεν είχε. Για να κατανοήσουμε την σημασία, τον κίνδυνο και την διάσταση αυτού του φαινομένου, ας το γνωρίσουμε καλύτερα!
Τί ορίζουμε βία κατά των γυναικών;
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.(Σύμφωνα με τον ορισμό που δόθηκε Παγκόσμια Διάσκεψη Γυναικών και αναφέρεται στις παραγράφους 113 και 118 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο.)
Ποιές είναι οι μορφές βίας κατά των γυναικών;
- Ενδοοικογενεική βία: Περιλμβάνει την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος συνήθως από τον σύζυγο ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του
- Βιασμός: Περιλαμβάνει την συνουσία ή άλλη σεξουαλική επαφή χωρίς την συγκατάθεση του θύματος με σωματική βία.
- Σεξουαλική παρενόχληση: Περιλαμβάνει την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.
- Trafficking: Περιλαμβάνει την σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση της γυναίκας (πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, ή παροχή υπηρεσιών, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς, ή τη λήψη σωματικών οργάνων.) Ο ορισμός αυτός είναι γνωστός ως «Πρωτόκολλο του Palermo» (2000) ή «Πρωτόκολλο του Trafficking».
- Stalking: Περιλαμβάνει αντικοινωνικές-εμμονικές συμπεριφορές κατά του θύματος όπως παρακολούθηση, παρενοχλήσεις με συνεχή μηνύματα κλπ.
Ποιό είναι το προφίλ του θύτη;
- Ο θύτης όσο και να σας φανεί περίεργο είναι ανασφαλής με χαμηλή αυτοπεποίθηση και σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ωστόσο παρουσιάζεται ως ναρκισσιστής κρύβοντας καλά την πίστη του στην αναξιότητα του. Είναι άτομο αυταρχικό που προσπαθεί να δείξει ότι αξίζει, και μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε κοινωνική ή οικονομική τάξη.
- Ένας θύτης έχει εξαρτητική σχέση με την σύντροφό του. Φοβάται μην την χάσει. Γι’ αυτό η βία είναι μια μορφή ελέγχου που ασκεί προς αυτή. Έχει κτητική συμπεριφορά και παθολογική ζήλια.
- Ένας θύτης δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και έχει χαμηλή αντοχή στην ματαίωση. Η βία είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθει. Παρουσιάζει διαταραχές άγχους.
- Η βία οδηγεί στη βία. Μεγάλο ποσοστό των θυτών έχουν υποστεί βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αυτό τους οδηγεί να έχουν κακοποιητική συμπεριφορά και στην δική τους οικογένεια. Ένας φαύλος κύκλος βίας. Μοτίβα συμπεριφοράς που αναπαράγονται.
Ποιό είναι το προφίλ του θύματος;
- Το θύμα έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Εσωτερικεύει τον εξευτελισμό που βιώνει,για την ισορροπία της οικογένεια του.
- Επίσης το θύμα είναι ενοχικό και κατηγορεί τον εαυτό του για τις βίαιες πράξεις του συντρόφους του. Πιστεύει ότι θα αλλάξει.
- Το θύμα πιστεύει ότι κανείς δεν μπορεί να το βοηθήσει. Νιώθει έντονη ανασφάλεια, φόβο και στρες.
- Το θύμα εμπλέκεται συναισθηματικά παγιδεύεται και νιώθει εξάρτηση κυρίως οικονομική από τον σύζυγό του. Φοβάται να εγκαταλείψει την οικογένεια του, κυρίως λόγω στεροτυπικών αντιλήψεων τύπου «θα διαλύσεις την οικογενειά σου; Κάνε υπομονή για τα παιδιά σου κλπ.
Στατιστικά δεδομένα
- Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
- 2 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από σύντροφο ή φίλο και 3 στις 10 από συγγενή ή μέλος της οικογένειας τους.
- Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
- Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
- Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- 1 στις 2 νεαρές γυναίκες και κορίτσια έχουν βιώσει διαδικτυακή κακοποίηση.
- Όσο για τις γυναικοκτονίες, στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά: 9 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες το 2020, 23 το 2021, ενώ το 2022, είδαν το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον 16 περιπτώσεις γυναικών δολοφονημένων από το χέρι του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους.
ΛΟΓΙΑ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΒΙΑ:
- «Ένιωθα το λάθος, αλλά δεν μπορούσα να το διαχειριστώ.΄ Ημουν πάρα πολύ ερωτευμένη. Θεωρούσα ότι είναι κάτι που μπορώ να αλλάξω.»
- «Γροθιές στα πλευρά, κλωτσιές στο στήθος, χτυπήματα στο πρόσωπο»
- «Παλεύω να γλιτώσω, αλλά είναι πολύ πιο δυνατός από μένα. Με βουτάει από το λαιμό, με σφίγγει, πνίγομαι και νιώθω τα πάντα να σκοτεινιάζουν»
- «Σ’ αγαπώ, είσαι η γυναίκα της ζωής μου, δεν θα ξαναγίνει πότε αυτό»
- «Με αρχίζει στις γροθιές. Μπουνιές στα πλευρά, στο στήθος και το πρόσωπο. Δεν κάνω κιχ για να μην ακούσει κανείς τίποτα. Δεν έχω νιώσει περισσότερο πόνο. Σχεδόν δεν αναπνέω»
- «Μετά από κάθε βίαιο επεισόδιο μου ζητούσε συγγνώμη, έκλαιγε, μου έλεγε ότι θα αλλάξει. Ακολουθούσε μια περίοδος που όλα ήταν μέλι γάλα, μέχρι να ξανακάνει την εμφάνιση της η βία»
- «Σταδιακά ο κόμπος έφτανε στο χτένι. Μετά από ένα περιστατικό που με χτυπούσε για ώρα με ζώνη, είπα στη μητέρα μου όσα ζούσα. Η μητέρα μου και η αδερφή μου επέμεναν να φύγω, μου έλεγαν ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει».
- «Προχθές μου λέει πάμε στην αποθήκη να βρούμε κάτι και μού επιτέθηκε. Του λέω άφησέ με, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό. Και πήγα στην αστυνομία. Με τι αποδείξεις θα κάνεις καταγγελία μου λένε;»
- «Νομίζεις ότι αφορά κάποιες άλλες γυναίκες. Ότι αποκλείεται ο σύντροφός σου, ο άνθρωπος που ερωτεύτηκες, να σε δείρει χωρίς όριο.»
- «Ξέφυγα μόνο όταν κατήγγειλα αυτό που μου συμβαίνει»
ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ;
Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.
Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.
Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
“Ξέφυγα μόνο όταν κατήγγειλα αυτό που μου συμβαίνει” Με αυτή την φράση θα κλείσουμε αφήνοντας το δικό μας μήνυμα! Ας γίνει η σιωπή, ΦΩΝΗ, ΦΩΝΗ λύτρωσης, ΦΩΝΗ διαφυγής, ΦΩΝΗ ζωής, ΦΩΝΗ ελευθερίας!
Χιλιάδες γυναίκες έχουν υποστεί βία, χιλιάδες γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν χιλιάδες γυναίκες ελπίζουν ότι ο σύντροφος τους θα αλλάξει
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ !
ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ!
ΤΟΛΜΗΣΕ!
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ/ΑΠΟΔΟΣΗ:
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΙΝΕΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ/ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Email: nikolettapainesi97@gmail.com
ΠΗΓΕΣ
- Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων μας, CNN.gr. Available at: https://www.cnn.gr/focus/apopseis/story/393172/i-katapolemisi-tis-vias-kata-ton-gynaikon-einai-ypothesi-olon-mas (Accessed: 25 November 2023).
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ; – Βία Κατά Των Γυναικών. Available at: https://womensos.gr/ti-einai-via-kata-ton-gunaikon/ (Accessed: 25 November 2023).
- Greece, C. (2016, November 25). 25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. CNN.gr. https://www.cnn.gr/ellada/story/55968/25-noemvrioy-pagkosmia-hmera-gia-tin-exaleipsi-tis-vias-kata-ton-gynaikon
- Vaiou, D., Petrakē, G., & Stratēgakē, M. (2021). Emphylē via – via kata tōn gynaikōn. Alexandreia.