Χαιρετισμός προέδρου

Την δημιουργία του ΕΞελίσσω την χρωστάω στην κόρη μου. Η αφορμή και το κίνητρο ήταν ένας πίνακας που μου ζωγράφισε ως δώρο για τα γενέθλιά μου, όταν ανάρρωνα συγχρόνως από μια σοβαρή περιπέτεια υγείας. Μια χρυσή μπαλαρίνα, να προσπαθεί να ισορροπήσει συγκεντρωμένη κρατώντας την χρυσή ομπρέλα της, αποφεύγοντας τα λασπόνερα. ‘’Τι θέλει να μας πει η ζωγράφος’’, αναρωτήθηκα και την ρώτησα.’’ Έτσι σε βλέπω μαμά, έτσι σε ξέρω και σε αγαπάω με τους ελιγμούς σου στα δύσκολα για να ισορροπείς, ακόμα και αν φοβάσαι. Να με προστατεύεις και να ελίσσεσαι, να μην εγκαταλείπεις και να εξελίσσεσαι…..από την αρχή ξανά.’’

Θυμάστε όσοι πήρατε κάποτε ή ακόμα λαμβάνετε ζωγραφιές από παιδιά τι νιώθατε; Θυμάστε πως είναι να σας λέει, ό,τι πιο πολύτιμο έχετε, ‘’Σε αγαπώ’’; Δεν περιγράφεται, δεν υπάρχουν λέξεις, μόνο μια ζεστή, χρυσή βροχή συναισθημάτων. Όλος ο κόσμος νιώθεις πως σε χωράει και σε πληροί. Της διηγούμουν μικρή που ήταν, το μύθο της Δανάης με την Χρυσή Βροχή, ήθελα να την ονομάσω και έτσι. Της έμεινε ο μύθος στην θύμησή της και τον μετέφρασε εικαστικά στα δικά της μέτρα, σε μια κομβική στιγμή μου. Και αφού στάθηκα και πάλι όρθια, έβαλαν και φίλοι και συνεργάτες ακόμα περισσότερες λέξεις στο μυαλό και στην καρδιά μου και ἐγένετο. Δημιουργήσαμε μαζί με την κόρη μου το λογότυπο μας και με την βοήθεια του γιού μιας φίλης, πήρε σάρκα και οστά. Το μεγάλο ΕΞ, σκάλα σκάλα να μεγεθύνεται, για να θυμίζει την αφετηρία, τον στόχο, την επίτευξη. Τα χρώματα συνειδητά επιλεγμένα από ουρανό και θάλασσα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα και η μπλε πεταλούδα επίσης, ως σημείο στίξης, αναφοράς, αλλαγής και μεταμόρφωσης….με ανοιγμένα τα φτερά, με το εύθραυστο πέταγμα της…..αθόρυβα, ψηλά και μακριά.

Ενεργή ήδη από τα φοιτητικά μου χρόνια τόσο στον εθελοντισμό και στην προσφορά στον συνάνθρωπο, όσο και ανθεκτική να υπερασπίζομαι τα πιστεύω μου, πως όλα μπορούν να αλλάξουν αν θες και το τολμήσεις, πήρα του παιδιού μου το δώρο για ευχή και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με ακολουθούν για δύναμη. Η επιθυμία μου ήταν η έδρα μας να είναι η Ελλάδα, όχι αυτονόητα επειδή είμαι Ελληνίδα και ας ζω στο εξωτερικό, αλλά γιατί το θεωρώ χρέος μου. Πάντα η φλόγα της αγάπης μου άσβηστη να προσφέρω στον τόπο μου. Καταφέραμε παράλληλα να έχουμε και στο εξωτερικό προγράμματα, αλλά και πυρήνες.

ΕΞελίσσω για εμένα σημαίνει: μάθε στην ζωή σου να ελίσσεσαι, γιατί μόνο τότε μπορείς να εξελίσσεσαι και να αναπτύσσεσαι. Η Εξέλιξη είναι συνώνυμη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Τόλμησε την αλλαγή, τόλμησε ακόμα και την φυγή, τόλμησε το ηχηρό ΟΧΙ, που είναι πιο δύσκολο, από το συμπαθές ΝΑΙ. Πίστεψε σε σένα, προστάτεψε το όραμα και το όνειρό σου. Δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι πάντα επιτυχές. Μα σκέψου, από που ξεκίνησες, πως ξεκίνησες, τι κατάφερες και τι μπορείς ακόμα.

Και αν δεν υπάρχουν γύρω σου πάντα οι σωστοί, αν δεν έχεις καθοδηγητές ή δεν ξέρεις να αναγνωρίζεις την αξία σου, μάθε σε εσένα πρώτα να βάζεις όρια, πριν τα ζητήσεις από τρίτους. Μα μην ξεχνάς ακόμα πως και ο πόνος έχει την χρησιμότητα του. Όχι επειδή θα σε κάνει πιο δυνατό, αλλά θα σε μάθει πάνω από όλα να επιβιώνεις, να σε γνωρίσεις από την αρχή και να σε αγαπάς όπως σου αξίζει. Κάθε κρίση, σε οποιοδήποτε σημείο ζωής, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, έχει την λύση του. Δράση, όχι αδράνεια, εξέλιξη και ανάπτυξη, σταθερότητα και επιτυχία.

Η κορωνίδα του φορέα ΕΞελίσσω είναι από το 2022 της ίδρυσής μας, το μεγάλο ΟΧΙ ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Λειτουργούμε υποστηρικτικά, αλλά και εκπαιδευτικά σε κάθε άλλο όμορο φορέα, οργανισμό, εταιρεία ή ευάλωτη κοινωνική ομάδα που προϋπάρχει. Για εμάς η συμπεριφορά διδάσκεται, ο χαρακτήρας πλάθεται, ο καλός και ο ειδικός, πρέπει και οφείλει να εξελίσσεται. Οι δράσεις μας εσωκλείουν 18 τομείς, βασισμένοι στην βιώσιμη ανάπτυξη, συμβολικά όπως και η θεσμική μας ενηλικίωση. Τομείς που θεωρούμε πως πρέπει να αναβαθμιστούν, να επαναξιολογηθούν,  για να μεταλαδαμπεύσουν. Σταθερή μας αξία, πως ο Πολιτισμός είναι το Κέντρο και ο Άνθρωπος το Επίκεντρο.

Με εκτίμηση,

Πέγκυ Καραμπάτου

Ιδρύτρια ΕΞελίσσωEXelisso

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content