Αντιγόνη Τσίνταλη: Καλοκαίρι και Διαχείριση Χρόνου και Ψυχολογίας

Stay connected

«Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι.»

Άντον Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας

 

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που έχει ταυτιστεί με πιο αργούς και νωχελικούς ρυθμούς. Ακόμα και να μην ισχύει στην πράξη, έχει ταυτιστεί στο μυαλό πολλών ως μία περίοδος νωχελική, ανέμελη, διασκεδαστική και κυρίως με πολύ διαθέσιμο χρόνο. Ο Ράσελς Μπέικερ, Αμερικανός συγγραφέας, θα μιλήσει για το καλοκαίρι με την εξής φράση «Αχ, καλοκαίρι, τι δύναμη έχεις για να μας κάνεις να υποφέρουμε και να μας αρέσει.»

Το καλοκαίρι, μπορεί για κάποιους να είναι μία ‘’βασανιστική’’ περίοδος που τους φέρνει αντιμέτωπους με σκέψεις και ‘’άβολα’’ συναισθήματα, με μοναξιά, κτλ. Γι αυτό καλό είναι να ενισχύσουμε την μέρα μας με δραστηριότητες που φέρνουν χαλάρωση και αίσθημα αυτοεκπλήρωσης και δημιουργικότητας. Η αίσθηση που ενός δομημένου προγράμματος και της δημιουργικής απασχόλησης δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας και ελέγχου στο άτομο, απομακρύνοντας το από αρνητικά συναισθήματα και καταστροφικές σκέψεις. Κάθε μορφή τέχνης θα μπορούσε να δράσει επικουρικά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στις παιδικές κατασκηνώσεις φροντίζουν στο πρόγραμμα της ημέρας να υπάρχει ενασχόληση των παιδιών με κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από έρευνα σε  900 μελέτες, έβγαλε το πόρισμα  ότι ακόμη και η απλή ενασχόληση με τις τέχνες όπως με τη ζωγραφική, τον χορό, το γράψιμο ή τη μουσική μπορεί να αποτελέσει καταλυτικός παράγοντας στην βελτίωση σωματικών και ψυχικών ασθενειών και της συνολικότερης υγείας.

Το σημαντικό είναι να εξασκούμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας κάνουν να νιώθουμε ‘’γεμάτοι’’. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποιο καλλιτεχνικό εργαστήριο ή και να εξασκήσουμε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα μόνοι μας. Η συμμετοχή σε μία ομάδα ή η εμπλοκή σε ένα μάθημα ενισχύει πέρα από τη δημιουργικότητα και το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας.

Στον όρο «τέχνη», ο ΠΟΥ περιλαμβάνειτην ενεργητική ή την παθητική συμμετοχή στην Τέχνη. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει είτε εξάσκηση κάποιας μορφής Τέχνης είτε η πλαισίωση της ως θεατής ή ακροατής.Μερικές μορφές Τέχνης που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει είναι:η μουσική,ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο, ο κινηματογράφος (παρακολούθηση ή δημιουργία ταινιών ή και δημιουργία videoart), εικαστικές τέχνες (χειροτεχνία, σχεδιασμός, ζωγραφική, φωτογραφία), λογοτεχνία (συγγραφή, ανάγνωση, παρακολούθηση λογοτεχνικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ), θέατρο, και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη και οι επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, συναυλίες συμπεριλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό φάσμα που το άτομο αποδεδειγμένα μέσα από έρευνες ωφελείται.

Επιπρόσθετα, η παρατήρηση και καταγραφή συναισθημάτων σε ένα εικαστικό ημερολόγιο θα ήταν ωφέλιμη και ανακουφιστική σε τέτοιες περιόδους που μοιάζουν χαοτικές ως προς το χρόνο. Καλό είναι να είμαστε συνεπείς στην παρατήρηση και καταγραφή καθημερινά και να έχουμε εμπιστοσύνη στην διαδικασία. Σε βάθος χρόνου θα έχουμε ένα υλικό αυτοπαρατήρησης και δημιουργικότητας. Στο τέλος κάθε μέρας προσπάθησε να απεικονίσεις με το υλικό και τον τρόπο που θες την τελική αποτίμηση της ημέρας ή μιας στιγμής που επικράτησε για εσένα μέσα στη μέρα σου. Μπορεί να είναι φωτογραφία, ζωγραφικό, σχέδιο, ακόμα και μονό χρώμα ή μόνο γραμμή ή γραμμές.

Εν κατακλείδι, είτε κάνετε οι ίδιοι τέχνη, είτε απλώς την απολαμβάνετε, αποδεικνύεται ότι τα οφέλη στην υγεία είναι δεδομένα και αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο στην αυτοφροντίδα και αυτοβελτίωσή μας.

 

Επιμέλεια:

ΑντιγόνηΤσίνταλη,

πτυχιούχος Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ειδικής Αγωγής, Καλών Τεχνών

 



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content