Μαρία Τσιγκουράκου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Εργασίας Νέων
- April 27, 2025
- Posted by: exelisso
- Category: Uncategorized

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων (Global Youth Service Day) είναι ένας διεθνής θεσμός που καθιερώθηκε το 1988 από την οργάνωση Youth Service America (YSA) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει νέους ηλικίας 5 έως 25 ετών να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία και την αλληλεγγύη.
Η Ημέρα αυτή δεν έχει σταθερή ημερομηνία, αλλά γιορτάζεται κάθε χρόνο σε ένα από τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του Απριλίου. Για το 2025, έχει προγραμματιστεί να εορταστεί το τριήμερο 25-27 Απριλίου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό των δράσεων έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, η οποία προωθεί τη συμμετοχή νέων σε ποικίλες εθελοντικές δραστηριότητες, όπως περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κοινωνικές πρωτοβουλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να συμβάλουν ενεργά στη βελτίωση της κοινότητάς τους. Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την καλλιέργεια αξιών όπως ο αλτρουισμός, η συνεργασία και ο σεβασμός.
Κάποια σημαντικά από τα οφέλη του εθελοντισμού για τους νέους, είναι :
1.Αυξάνει την κοινωνικοποίηση : Η κοινωνική αλληλεπίδραση βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα με το Psychology Today, με μακροπρόθεσμα οφέλη όπως: καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, χαμηλότερος κίνδυνος για κατάθλιψη και άγχος, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
2.Οδηγεί σε μακροζωία : Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι κάνουν εθελοντισμό επί σειρά ετών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερες πιθανότητες να ασθενήσουν και συνολικά, καλύτερα επίπεδα υγείας.
3.Αναπτύσσει την συναισθηματική σταθερότητα : Ο εθελοντισμός συντελεί στην επίτευξη της συναισθηματικής σταθερότητας, και λειτουργεί βοηθητικά (και πολλές φορές θεαματικά), στην κατάθλιψη, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
4.Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση: Κυρίως στους εφήβους ή τους νεαρούς ενήλικες που προσφέρουν εθελοντικά, έχει παρατηρηθεί αύξηση στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Κυρίως για όσους πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη, ο εθελοντισμός μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά βοηθητικά.
5.Μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ : Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που προσφέρουν εθελοντικά μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο άνοιας. Μελέτες από το Journals of Gerontology δείχνουν ότι η προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας βελτιώνει την ελαστικότητα στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ.
6.Δίνει ώθηση για κίνηση και άσκηση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει μετατραπεί σε μια πραγματική απειλή για την υγεία μας, προκαλώντας πόνους στην πλάτη, ασθένειες, παχυσαρκία, άγχος και ψυχικές ασθένειες. Ο εθελοντισμός, κυρίως για όσους κάνουν καθιστική εργασία, αποδεικνύεται σωτήριος, καθώς τους βγάζει από την καρέκλα ή τον καναπέ, και τους δραστηριοποιεί.
Τέλος το πιο σημαντικό ,
7.Ενισχύει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο
Είναι ασύγκριτο το συναίσθημα ενός εθελοντή όταν βλέπει ότι με πολύ απλές πράξεις αλλάζει τη ζωή κάποιου ανθρώπου. Αυτό δημιουργεί ένα ντόμινο καλοσύνης που εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, και ενισχύει την πεποίθηση και την ελπίδα μας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.
Η εθελοντική προσφορά μάς χαρίζει απλόχερα τα βασικά εργαλεία που χρειαζόμαστε για να είμαστε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι, πιο ολοκληρωμένοι. Κι ας θυμόμαστε: Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός ιστός που χρειάζεται τον εθελοντισμό, αλλά είναι κυρίως μια δική μας, προσωπική ανάγκη να ανακαλύπτουμε την καλοσύνη μέσα μας.
Μαρία Τσιγκουράκου
Ψυχολόγος, Εθελόντρια ΕΞελίσσω