Αντιγόνη Τσίνταλη: Γράφοντας γρήγορα δυο λόγια στο χαρτί…

Stay connected

 

Διαβάζοντας το βιβλίο μου έπεσα επάνω στη σημασία των ορίων που μαθαίνουμε από παιδιά και κατ’επέκταση την εικόνα που έχουμε για τις δυνατότητές μας και τον εαυτό μας. Αυτό υπήρξε η αφορμή για να γράψω γρήγορα λίγα λόγια στο χαρτί…

Ο Μάρκος Αυρήλιος έλεγε ότι « έστω κι αν οι δυνάμεις σου φαίνονται ανεπαρκείς για το έργο που έχεις μπροστά σου, μη θεωρείς ότι είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις. Αν κάτι βρίσκεται μέσα στη σφαίρα των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, πίστεψε το, βρίσκεται, επίσης, μέσα στις δικές σου δυνατότητες».

Και αυτό το απόσπασμα δεν είναι μόνο υπενθύμιση για κάθε προσωπικό στόχο που μπορεί να γίνει εφικτός αλλά και για κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιφέρουν την πρόοδο.

Η ιστορία του Ελέφαντα του τσίρκου του Αργεντίνου ψυχολόγου,Χόρχε Μπουκάι, δείχνει ακριβώς αυτό. Πρόκειται για έναν τεράστιο ελέφαντα στο τσίρκο,ο οποίος σε κάθε παράσταση επιδείκνυε την δύναμή του. Ωστόσο, με το πέρας της παράστασης, δένονταν ξανά σε ένα μικρό πάσαλο που ήταν χωμένος στο έδαφος.

Δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να ξεφύγει, δεν διανοούνταν ούτε να προσπαθήσει, μιας και μικρός είχε προσπαθήσει χωρίς επιτυχία. Θωρούσε, πλέον, δεδομένο πως αυτή ήταν η μοίρα του. Δεν μπορούσε να ξεριζώσει το πασαλάκι.

Με τον καιρό, ο Ελέφαντας μεγάλωνε δεκαπλασιάζοντας το βάρος και τη δύναμή του, αλλά μένοντας  προσκολλημένος στην πεποίθησή του ότι δεν μπορούσε. Έτσι, δεν το είχε ξαναπροσπαθήσει. Η διαφορά όμως τώρα ήταν ότι όχι μόνο μπορούε να το ξεριζώσει αλλά και με άνεση. Απλά δεν το ήξερε…

Εν τέλει, πόσα πασαλάκια εξακολουθούμε να κρατάμε στη ζωή μας;

Κανονικά το άρθρο τελειώνει κάπου εδώ αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι αφορμή γι αυτή την  συγγραφή του στάθηκαν όχι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πρόσφατα διεξήχθησαν και έδωσαν ένα βαθύ μήνυμα του τι σημαίνει να υπερβαίνεις τον εαυτό σου με επιμονή, υπομονή και πρόγραμμα. Αλλά, ρόλο έπαιξαν και οι καταστάσεις που αναγκαζόμαστε να βιώνουμε σε μία χώρα που δεν δείχνει και δεν είναι στην καλύτερη εικόνα της και η δύναμη κάποιων ανθρώπων, που βλέπουμε στις οθόνες μας, να σηκώνει πολλά “πασαλάκια”.

                                                                                                                                                                                                                     Αντιγόνη Τσίνταλη, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ειδικής Αγωγής, Καλών Τεχνών



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content