Μαρία Τσιγκουράκου: 21 Μαρτίου- Παγκόσμια Ημέρα Ρατσισμού

Stay connected

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

«Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις εναντίον οποιουδήποτε από εμάς μας βλάπτουν όλους» αναφέρει σε μήνυμά του ο ΟΗΕ.

«Ο Ύπατος Αρμοστής, Φίλιπο Γκράντι, ζητά έναν κόσμο που δεν είναι μόνο ενάντια στον ρατσισμό, αλλά είναι ενεργά αντιρατσιστικός».

Γιατί είναι τόσο σημαντικό άραγε ο καθένας ξεχωριστά στη δική του ζωή, καθημερινότητα, οικογένεια να μάθει να ζει και να αγαπά κάθε είδους διαφορετικότητας;

Γιατί ο ρατσισμός, αντιπροσωπεύει μια μορφή αδικίας που βασίζεται σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία δημιουργούν διακρίσεις ανάμεσα σε ανθρώπους με βάση την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος ή άλλες βιολογικές ή πολιτισμικές διαφορές. Αυτές οι διακρίσεις οδηγούν σε ανισότητες, κοινωνική περιθωριοποίηση και πολλές φορές σε βία, κάτι που είναι επιζήμιο για την κοινωνία συνολικά.

Επιπλέον, η ύπαρξη ρατσισμού αντιβαίνει στις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία προασπίζουν την ισότητα και τον σεβασμό για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως καταγωγής ή χαρακτηριστικών. Η καταπολέμηση του ρατσισμού προάγει την κοινωνική συνοχή, τη δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη, και ενισχύει τις δυνατότητες ανάπτυξης και πρόοδου για όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις.

Η εξάλειψη του ρατσισμού είναι λοιπόν βασική για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τέλος, να θυμόμαστε πως

“Ο ρατσισμός γεννάει τον φόβο και η αλληλεγγύη την ελπίδα”.

Εμείς επιλέγουμε με πιο από τα δύο θα ζήσουμε. Αλλά σίγουρα ο φόβος δεν θα μας πάει ποτέ μπροστά. Η ελπίδα όμως, ναι.

 

                                                                                                       Τσιγκουράκου Μαρία

                                                                                   Ψυχολόγος, Εθελόντρια ΕΞελίσσω



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.