31 Μαρτίου – Διεθνής Ημέρα Διεμφυλικής Ορατότητας: Συνέντευξη με την κ. Βανέσα Βενέτη Κοττίκα

Stay connected

Η 31η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας, μία ημέρα που αφιερώνεται στην ορατότητα της τρανς κοινότητας, αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την περιορισμένη πρόσβαση ή αποκλεισμούς, αλλά και την έμφυλη βία που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα τιμάται από το 2009, ως μνήμη στους αγώνες της τρανς ακτιβίστριας Rachel Crandal για την έλλειψη αναγνώρισης των τρανς ανθρώπων, αλλά και στον αντίποδα της άλλης Διεθνούς Ημέρας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης που τιμώνται τα τρανς πρόσωπα που δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε την κυρία Βανέσα Βενέτη Κοττίκα, Trans γυναίκα, γονέα, ακτιβίστρια, αρθρογράφο και ραδιοφωνική παραγωγό, για την συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε. Ο φορέας μας ΕΞελίσσω, έχει ως βασική αρχή την υπεράσπιση της ανθρώπινης ύπαρξης και την στήριξη με σεβασμό κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας, με ορίζοντα τόσο τη σωματική, όσο και ψυχική υγεία. Η κορωνίδα του φορέα ΕΞελίσσω είναι από το 2022 της ίδρυσής μας, το μεγάλο ΟΧΙ ενάντια σε κάθε μορφή βίας.

ΟΜΑΔΑ ΕΞελίσσω: Κυρία Βενέτη Κοττίκα, πόσο σημαντική είναι η διεθνής ημέρα διεμφυλικής ορατότητας για την κοινότητα σας και γιατί;

 κ. Βενέτη Κοττίκα: Η διεθνής ημέρα αφιερωμένη στην trans ορατότητα είναι πολύ σημαντική για εμάς τα trans άτομα, για τη λοατκι+ κοινότητα γενικότερα της οποίας είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά και για ολόκληρη τη κοινωνία.

Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι υπάρχουμε τα trans άτομα και κυρίως, ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και αυτό μόνο μέσω της ορατότητας μπορεί να συμβεί.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσει η κοινωνία, ότι τα trans άτομα ΔΕΝ έχουμε διαλέξει το φύλο μας, γεννηθήκαμε με αυτό, όπως ακριβώς και όλοι οι υπόλοιποι.

Η trans κατάσταση είναι μια εγγενής κατάσταση κι αυτό είναι σημαντικό να ακουστεί, ώστε να μπορέσει η υπόλοιπη κοινωνία, να κατανοήσει και να αφουγκραστεί τις ανάγκες μας για ισότητα.

OΜΑΔΑ ΕΞελίσσω: Διασφαλίζει το νέο νομοσχέδιο τα δικαιώματα σας;

κ. Βενέτη Κοττίκα:

 Ο νόμος πλέον για την ισότητα στον γάμο, ενώ είναι σημαντικός όσον αφορά την ισότητα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα trans άτομα τον στηρίξαμε, εν τούτοις δυστυχώς για ακόμη μια φορά, αφήνει εκτός τα trans άτομα.

Αφορά μόνο τα ομοφυλόφιλα trans άτομα, δηλαδή τις trans λεσβίες και τους trans gay άντρες, αλλά όχι ως trans, ως ομοφυλόφιλα άτομα, όπως ακριβώς και τα cisgender πρόσωπα. (Cisgender σημαίνει πως το βιολογικό και το κοινωνικό φύλο συμφωνούν, transgender ότι το βιολογικό με το κοινωνικό φύλο δεν ταυτίζονται)

Μια σημαντικότατη παράλληλη του συγκεκριμένου νόμου λοιπόν είναι, ότι δεν αναγνωρίζει τη trans  γονεϊκότητα και για εμάς που έχουμε παιδιά, συνεχίζουμε να είμαστε αόρατοι γονείς και στα έγγραφα των παιδιών μας να αναφέρονται τα στοιχεία που είχαμε πριν τη φυλομετάβαση, που πλέον δεν ισχύουν, άρα για να αποδεικνύεται η γονεϊκή μας σχέση με τα ίδια μας τα παιδιά, θα πρέπει να κουβαλάμε πάντα μια δικαστική απόφαση η οποία αποδεικνύει την γονεϊκή μας σχέση με τα ίδια τα παιδιά μας.

OMAΔΑ ΕΞελίσσω: Που θεωρείτε πως οφείλεται η μη ορατότητα της Trans Ελληνικής Κοινότητας στον εργασιακό χώρο;

 κ. Βενέτη Κοττίκα: Είναι μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας η οποία έχει βαθιά ανατολίτικες ρίζες και βασίζεται σε λανθασμένα στερεότυπα τα οποία ακολουθούν τα trans άτομα και κυρίως τις trans γυναίκες, τις οποίες στην Ελλάδα κυρίως (και στις χώρες της Ανατολής) μας έχουν συνδέσει και ταυτίσει με τη σεξουαλική εργασία.

Δυστυχώς και η εκκλησία όπως μας δείχνει και η ακραία ρητορική μίσους την οποία πολλοί ιεράρχες εκφράζουν με αφορμή τον νέο νόμο για τον γάμο, ρίχνει νερό δυστυχώς σε αυτόν τον μύλο της μισαλλοδοξίας. Εμείς προχωράμε με όπλο μας την αγάπη για τον άνθρωπο, ενάντια στο μίσος κι αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα νικήσουμε. Γιατί η αγάπη είναι πιο δυνατή. Έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά για όλες, όλα και όλους, όπου κι αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν.

Στους trans άνδρες δεν ισχύει αυτό και έχουν περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες. Αγωνιζόμαστε για να εξαλειφθεί επιτέλους κάθε στερεότυπο και να έχουμε ίσες ευκαιρίες και οι trans γυναίκες στην αγορά εργασίας.

ΟΜΑΔΑ ΕΞελίσσω: Ως γνωστόν σε λίγο καιρό θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας από εσάς και τους συνοδοιπόρους σας. Μιλήστε μας εν συντομία για αυτό.

κ. Βενέτη Κοττίκα: Αν και υπάρχουν λοατκι οργανώσεις και φορείς που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κάποια εξ αυτών έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τα δικαιώματα των trans ανθρώπων έχοντας πετύχει μεγάλες νίκες, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό κενό στον τομέα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των trans ανθρώπων και της ορατότητας.

Συμφωνήσαμε λοιπόν με την κυρία Άννα Κουρουπού, την οποία εκτιμώ αφάνταστα για τους πολύχρονους αγώνες της για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ανθρώπων, για τον μεστό και σοβαρό λόγο της, να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο φορέα, με βασικό κανόνα τη συμπερίληψη, ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό και να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και με δυναμικό τρόπο τα δικαιώματα μας. Δεν είναι μόνο μια απλή κουβέντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλάμε για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΟΜΑΔΑ ΕΞελίσσω



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content