Χρύσα Καρακάνα: «Η υγεία μου, το δικαίωμα μου»

Stay connected

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1950, με σκοπό να ενεργοποιήσει κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα να λάβουν συγκεκριμένες δράσεις προς την καθολική υγειονομική κάλυψη και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας. Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας της υγείας αλλάζει κάθε χρόνο.

Για το 2024 επιλέχθηκε ο τίτλος « Η υγεία μου, το δικαίωμα μου». Η επιλογή του είναι για να τονιστεί το δικαίωμα του ανθρώπου στο να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης, όπως υπηρεσίες υγείας , εκπαίδευσης , πληροφόρησης, υγιεινής συνθήκες εργασίας , διατροφής, χωρίς να υπάρχουν τα εμπόδια των οικονομικών δυσκολιών.

Η συνεργασία όλων όσων συνηγορούν στην υγεία και στην φαρμακευτική, θα πρέπει πάνω από όλα να έχει ως επίκεντρό της τον άνθρωπο. Η υγεία αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα  υπεράσπισης του κάθε  ανθρώπου στο κοινωνικό σύνολο. Κάθε άτομο δηλαδή δικαιούται να απολαμβάνει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία. Ανήκει στα συνταγματικά δικαιώματα να δίνεται η δυνατότητα ίσης κάλυψης στον πολίτη, όπως επίσης και πρόσβαση σε πόρους και στρατηγικές  πλήρης διαφάνειας.

Χρύσα Καρακάνα,

Ψυχολόγος, με εξειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία,

Ψυχολογία Υγείας,

Συντονίστρια ΕΞελίσσω



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content