Νικολέττα Παινέση: 23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Stay connected

*Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/17

“Η Σημαντική Συνεισφορά του Βιβλίου στην Ζωή μας και Ο Κίνδυνος Παραγκωνισμού του από το Διαδίκτυο και την Ηλεκτρονική Πληροφορία”

Το βιβλίο έχει πάντα αποτελέσει μια πηγή γνώσεων, εμπειριών και εμπνεύσεων. Ωστόσο, με την άνοδο της ψηφιακής εποχής, ο κίνδυνος του παραγκωνισμού του βιβλίου από το διαδίκτυο και την ηλεκτρονική πληροφορία απειλεί την αυθεντικότητα και την αξία του. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ:

Ποια είναι τα οφέλη από την ανάγνωση των βιβλίων;

Το βιβλίο αποτελεί πηγή ανεξάντλητης γνώσης και εμπειριών, που ενισχύει τον νου μας και διευρύνει τον εσωτερικό μας κόσμο. Μέσα από την ανάγνωση, εκτός από την ενίσχυση της γνώσης και της κριτικής σκέψης, αναπτύσσουμε τη φαντασία μας, εμπλουτίζουμε την εμπειρία μας και ενισχύουμε τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Πέρα από μόρφωση, το βιβλίο λειτουργεί ως μέσο αποτοξίνωσης και χαλάρωσης, προσφέροντας έναν ασφαλή και ήρεμο κόσμο που μπορούμε να εξερευνήσουμε και να αναζητήσουμε έμπνευση.

Άλλα οφέλη που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι το βιβλίο μας βοηθά να αποδράσουμε από την καθημερινότητα και να ζήσουμε διαφορετικές περιπέτειες και εμπειρίες, να ενισχύσουμε το λεξιλόγιο μας , να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση μας και να επιδιώξουμε την βελτίωση του εαυτού μας.

Μέσα από τον μαγικό  κόσμο των βιβλίων, μπορούμε να ταξιδεύσουμε σε πολλά μέρη διευρύνοντας το νου μας, καλλιεργώντας τον πνεύμα μας, βελτιώνοντας τον εαυτό μας και αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση μας.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος για παραγκωνισμό του βιβλίου από το διαδίκτυο;

Ο κίνδυνος για παραγκωνισμό του βιβλίου από το διαδίκτυο οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.

Καταρχάς, η υπερβολική χρήση του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συγκέντρωσης και σε επιφανειακή ανάγνωση, καθώς οι χρήστες εκτίθενται σε πολλές σύντομες και επιφανειακές πληροφορίες.

Επιπλέον, η διαρκής διασύνδεση με το διαδίκτυο μπορεί να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην ανάγνωση βιβλίων, ενισχύοντας την προτίμηση για άμεση και επιφανειακή πληροφόρηση.

Επιπρόσθετα, η προσφορά τεράστιου όγκου πληροφοριών στο διαδίκτυο μπορεί να καταναλώσει το ενδιαφέρον του κοινού, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για βιβλία.

Τέλος, οι τεχνολογικές προόδους και οι ψηφιακές πλατφόρμες παρέχουν νέες μορφές ψυχαγωγίας και πληροφόρησης που ανταγωνίζονται την παραδοσιακή ανάγνωση βιβλίων.

Είναι σημαντικό να βρούμε ισορροπία μεταξύ της χρήσης του διαδικτύου και της ανάγνωσης παραδοσιακών βιβλίων. Κρίνοντας με προσοχή την ποιότητα και την αυθεντικότητα των πληροφοριών που λαμβάνουμε, μπορούμε να διατηρήσουμε την αξία της ανάγνωσης και της ενασχόλησης με τον πνευματικό κόσμο.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΠΑΙΝΕΣΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ,MSc.

 



Leave a Reply

Translate »
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.
Skip to content