Καρακάνα Χρύσα- 25 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
- October 24, 2024
- Posted by: exelisso
- Categories: Υγεία, Ψυχολογία
Διάγνωση καρκίνου ένα εξαιρετικά δύσκολο βίωμα για τον οποιονδήποτε.
Στο άκουσμα της νόσου ο καθένας μας, νιώθει ένα πάγωμα και μια αναγκαία εξάρτηση από τα λόγια του θεράποντα γιατρού.
Έπειτα έρχεται το σοκ , προσπαθεί ο ασθενής πλέον να δει τον εαυτό του να αλλάζει ρόλο στη ζωή του , δημιουργεί εικόνες στις οποίες ψάχνει να βρει που βρίσκεται σε αυτές και πως θα αντιδράσει .
Η αντίδραση του εξαρτάται πάντα από την αντίληψη του ίδιου του ασθενούς και όταν ο καρκίνος νιώθει πως όχι μόνο θα επηρεάσει την καθημερινότητα του αλλά και την εμφάνιση του ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού .
Δύσκολη διαδικασία αρκετά , εδώ όμως εξαρτάται από το ψυχικό επίπεδο της γυναίκας.
Ο αντίκτυπος της διάγνωσης σε ψυχικό επίπεδο λοιπόν και η προσαρμογή στη νέα συνθήκη της ασθένειας για μια γυναίκα σχετίζεται με κάποιες παραμέτρους :
* η σοβαρότητα της νόσου
* Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της ίδιας της ασθενούς
* Εάν υπάρχει ιστορικό ψυχικής πάθησης
* Η ηλικία και η φάση ζωής που βρίσκεται
* Εάν υπάρχει ή όχι υποστηρικτικό δίκτυο ( οικογένεια – φίλοι- ψυχολόγοι κ.α)
* Γνωστικές αποδόσεις και εκτιμήσεις σχετικά με την ασθένεια
* Ποιο το αίσθημα του ελέγχου με τη νόσο
* Εάν υπάρχουν τρόποι διαχείρισης της νόσου από τη ίδια την ασθενή τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο
Το βίωμα του καρκίνου του μαστού έχει αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο έρευνας όπου οι ασθενείς μιλούν για τις αντιλήψεις τους στην μεταβολή που προκλήθηκε στις ζωές τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της νόσου και μετά .
Η ψυχοκοινωνική προσαρμογή τους αποτελεί μια διαρκής πρόκληση και συχνά εξαρτάται από τις κοινωνικοοικονομικούς πόρους που είχαν στη διάθεση τους και φυσικά από την υποστήριξη που εκλαμβάνει μια γυναίκα όταν νοσήσει από καρκίνο του μαστού .
Παλεύουν με τα συναισθήματα τους με την απώλεια εάν υπάρχει ( μαστεκτομή) , με την ασφάλεια που χάνουν και την απώλεια της προηγούμενης κοινωνικής τους ταυτότητας της αυτοεικόνας .
Νιώθουν τραυματισμό της εικόνας τους με τάσεις απόσυρσης ,κάποιες φορές, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ένεκα του αισθήματος της απώλειας της σεξουαλικότητας τους.
Η διαχείριση της νόσου εξαρτάται αρκετά από τη ψυχοσύνθεση της ίδιας της γυναίκας , παλεύει , αγωνίζεται και σχεδόν πάντα κερδίζει και αυτό που κερδίζει είναι να μάθει να απολαμβάνει και να φροντίζει με ουσία τον ίδιο της τον εαυτό.
Καρακάνα Χρύσα,
Ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Ψυχολογία και στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Συντονίστρια ΕΞελίσσω